Pyszny klops na Wielkanoc zwijam w aromatyczne plastry. Hit to mało powiedziane

Dodano:
Klops faszerowany warzywami w boczku Źródło: Shutterstock / vkuslandia
Lubisz klasyczny klops z mięsa mielonego? Przygotuj to danie zgodnie z poniższym przepisem, a zyskasz pyszną przekąskę na zimno oraz danie idealne na obiad w jednym.

Klops faszerowany warzywami w boczku to aromatyczne i proste w przygotowaniu danie, które zachwyca wyglądem. Doskonale sprawdza się jako zimna przekąska, serwowana z pieczywem, faszerowanymi jajkami oraz sałatką, jak i danie obiadowe, podawane z ziemniakami lub kaszą.

Dlaczego warto zrobić faszerowany klops w boczku?

Klops faszerowany warzywami w formie rolady to efektowna przekąska na wielkanocny stół i nie tylko. Danie świetnie wpisuje się zarówno w klasyczne, jak i nowoczesne menu wielkanocne oraz nie wymaga wiele wysiłku – jest gotowe do pieczenia w 20 minut. Dzięki owinięciu boczkiem delikatne mięso mielone nie wysycha w czasie obróbki termicznej i zyskuje wyjątkowy smak. Co więcej, aromatyczny klops może stanowić nie tylko urozmaicenie deski mięs i wędlin serwowanych na zimno, ale także wyśmienicie smakuje na ciepło np. z sosem pieczarkowym, sosem śmietanowym z ziołami i sosem pieczeniowym.

Jak zrobić klops faszerowany warzywami w boczku

Z przygotowaniem potrawy bez problemu poradzą sobie nie tylko doświadczeni kucharze. Żeby podać obłędnie pyszną, soczystą i aromatyczną pieczeń, wystarczy przygotować masę z surowego mięsa mielonego oraz zrobić farsz. Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie farszu z marchewki, pieczarek, cebuli, czosnku i korzenia pietruszki, ale możesz również upiec mięso z innym farszem np. ze szpinaku i mozzarelli, pieczarek i żółtego sera, marchewki i zielonego groszku, suszonych pomidorów, papryki, czosnku i bazylii lub wędzonej słoniny, cebuli, marynowanej papryki i ogórków kiszonych. Doskonale smakuje również klops w boczku bez nadzienia.

Wskazówka: zanim przystąpisz do owijania mięsnej rolady boczkiem, wstaw ją na 20 minut do zamrażalnika, dzięki temu nie będzie się rozpadała.

Przepis: Klops faszerowany warzywami w boczku

Pyszna pieczeń nie tylko na świąteczny stół.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
342 w każdej porcji

Składniki

Na masę mięsną:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 2 małe marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 200 g boczku surowego wędzonego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników farszuPieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
  2. SmażeniePodsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki, marchewkę i pietruszkę. Oprósz składniki roztartym w dłoniach tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż, aż grzyby i warzywa lekko się przyrumienią.
  3. Przygotowanie masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, cebulę, czosnek, oregano, paprykę, musztardę oraz bułkę tartą. Wyrób jednolitą masę i dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. WykonanieRozłóż na blacie folię spożywczą i wyłóż na nią mięso, tworząc zwarty płat o grubości około 1 cm. Na mięsie rozsmaruj farsz i zwiń roladę. Zlep brzegi klopsa, owiń go folią i wstaw do zamrażalnika na 20 minut. Schłodzoną roladę odwiń z folii, owiń plasterkami boczku i przełóż do tradycyjnej lub jednorazowej keksówki. Poczekaj, 15 minut, żeby mięso nieco się ogrzało.
  5. PieczeniePiecz klops przez 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...