Pyszny klops na Wielkanoc zwijam w aromatyczne plastry. Hit to mało powiedziane
Klops faszerowany warzywami w boczku to aromatyczne i proste w przygotowaniu danie, które zachwyca wyglądem. Doskonale sprawdza się jako zimna przekąska, serwowana z pieczywem, faszerowanymi jajkami oraz sałatką, jak i danie obiadowe, podawane z ziemniakami lub kaszą.
Dlaczego warto zrobić faszerowany klops w boczku?
Klops faszerowany warzywami w formie rolady to efektowna przekąska na wielkanocny stół i nie tylko. Danie świetnie wpisuje się zarówno w klasyczne, jak i nowoczesne menu wielkanocne oraz nie wymaga wiele wysiłku – jest gotowe do pieczenia w 20 minut. Dzięki owinięciu boczkiem delikatne mięso mielone nie wysycha w czasie obróbki termicznej i zyskuje wyjątkowy smak. Co więcej, aromatyczny klops może stanowić nie tylko urozmaicenie deski mięs i wędlin serwowanych na zimno, ale także wyśmienicie smakuje na ciepło np. z sosem pieczarkowym, sosem śmietanowym z ziołami i sosem pieczeniowym.
Jak zrobić klops faszerowany warzywami w boczku
Z przygotowaniem potrawy bez problemu poradzą sobie nie tylko doświadczeni kucharze. Żeby podać obłędnie pyszną, soczystą i aromatyczną pieczeń, wystarczy przygotować masę z surowego mięsa mielonego oraz zrobić farsz. Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie farszu z marchewki, pieczarek, cebuli, czosnku i korzenia pietruszki, ale możesz również upiec mięso z innym farszem np. ze szpinaku i mozzarelli, pieczarek i żółtego sera, marchewki i zielonego groszku, suszonych pomidorów, papryki, czosnku i bazylii lub wędzonej słoniny, cebuli, marynowanej papryki i ogórków kiszonych. Doskonale smakuje również klops w boczku bez nadzienia.
Wskazówka: zanim przystąpisz do owijania mięsnej rolady boczkiem, wstaw ją na 20 minut do zamrażalnika, dzięki temu nie będzie się rozpadała.
Przepis: Klops faszerowany warzywami w boczku
Pyszna pieczeń nie tylko na świąteczny stół.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 342 w każdej porcji
Składniki
Na masę mięsną:
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Na farsz:
- 2 małe marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 400 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 200 g boczku surowego wędzonego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składników farszuPieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obierz i pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
- SmażeniePodsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pieczarki, marchewkę i pietruszkę. Oprósz składniki roztartym w dłoniach tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż, aż grzyby i warzywa lekko się przyrumienią.
- Przygotowanie masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, cebulę, czosnek, oregano, paprykę, musztardę oraz bułkę tartą. Wyrób jednolitą masę i dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieRozłóż na blacie folię spożywczą i wyłóż na nią mięso, tworząc zwarty płat o grubości około 1 cm. Na mięsie rozsmaruj farsz i zwiń roladę. Zlep brzegi klopsa, owiń go folią i wstaw do zamrażalnika na 20 minut. Schłodzoną roladę odwiń z folii, owiń plasterkami boczku i przełóż do tradycyjnej lub jednorazowej keksówki. Poczekaj, 15 minut, żeby mięso nieco się ogrzało.
- PieczeniePiecz klops przez 60 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).